Milostivé léto

Vážení,

obracíme se na vás všechny, kteří řešíte exekuci u níž máte dluh vůči institucím a firmám, jejichž vlastníkem/zřizovatelem je stát, případně město/obec. Typicky se jedná o zdravotní pojišťovny, dopravní podniky, samotné obce, kde třeba pohledávka vznikla z titulu neplacení nájemného či poplatků za odpad. Dále pak může být věřitelem třeba ČEZ, nebo jiná městem vlastněná distribuční společnost, například vodárny a kanalizace.

Připomínáme, že teď nastává krátké období, kdy můžete využít ustanovení zákona 286/2021 Sb., kterému se, trochu zavádějícím způsobem, říká “milostivé léto” a dává možnost se levněji a zbavit exekuce. V základu tento předpis znamená, že pokud  do 28.1.2022 zaplatíte jistinu a 908,- Kč  na náklady exekutora, bude vám zbytek vymáhané částky odpuštěn.

Naše místní sdružení se snaží pomáhat lidem v problémech a proto níže je uveden formulář, který lze  vyplněný zaslat exekutorovi, čímž se se celý proces zdárně rozeběhne. Jsme přesvědčeni, že i účtárny vašich zaměstnavatelů  rády pomohou, protože se  zbaví byrokracie ohledně strhávaní částek z vašich příjmů.

Formulář je třeba připravit a vyplnit a odeslat co nejdříve. Platba celé jistiny a poplatku 908,- KČ musí proběhnout nejpozději do 28.1.2022. Je nutné jistinu dluhu zaslat na účet exekutora nebo oprávněného ( uvedeno v rozhodnutí o exekuci ) tak, aby částka v tento den byla připsána na adresný účet.  Z praxe ovšem doporučujeme toto vše učinit minimálně o týden dříve. Důležité je také nezapomenout zaslat poplatek 750;- + DPH, tedy 908,- Kč.

Závěrem si dovolíme podotknout, že tento předpis se netýká peněžitých trestů z trestních řízení a dluhů na výživném.

MS ODS Vrchlabí budeme zde dále informovat o novinkách v dané věci a odpovídat na nejčastější dotazy.