Když se dají holčičí a psí hlavy dohromady a vznikne z toho knížka. Už druhá

Krkonošská pohádková knížka Bohouš z Luční boudy se dočkala pokračování. Druhý díl má stejně jako ten první na svědomí autorské trio Klára Sovová, Radka Brůžková a samozřejmě i bernardýn Bohouš. Kniha obsahuje znovu pět kapitol, které pobaví malé i velké čtenáře. Slavnostní křest provedl v pátek odpoledne na Krakonošově náměstí trutnovský starosta Ivan Adamec.
 

V podloubí před právnickou poradnou Kláry Sovové, kterou kandidátka do Senátu v létě otevřela pro občany zdarma, byly přítomny obě autorky. „Jsme kamarádky a spolužačky ze střední školy a vždycky jsme si říkaly, že bychom něco napsaly. Ten příběh většinou stvořím já a pak mezi sebou diskutujeme o tom, co by si o tom myslel pes, a dáváme to dohromady,“ vysvětlovala Klára Sovová.

Povídky jsou nejen zábavné, ale jsou napsané i poučnou formou, aby se děti něco dozvěděly. V první díle se například Bohouš učil počítat, poznával historii velké horské boudy a vařil místní pivo Paroháč. Ve druhém díle peče koláče, potkává okolní zvířátka včetně bájného tetřívka a je třeba také hasičem. „Dětem se snažíme vysvětlit, co mají dělat, když hoří. Pěkně dolů na čtyři a vyběhnout ven,“ pronesla Klára Sovová.

Kniha je doplněna spoustou fotografií, když autorem té titulní je trutnovský fotograf Miloš Šálek. Na stránkách najdete i černobílé obrázky výtvarnice Evy Liškové, aby si je děti vymalovaly podle svojí fantazie. Kniha Bohouš z Luční boudy 2 byla vydaná k 397. výroční Luční boudy v nákladu 5000 kusů a každý, kdo v pátek dorazil na slavnostní křest, si ji mohl odnést domů na památku s věnováním obou autorek. A k tomu ještě na cestu „vyfasoval“ řízek, perník, dort a samozřejmě i Paroháče.

Kdo si bohužel atmosféru při uvedení publikace neužil, byl právě Bohouš. Devadesátikilový bernardýn se totiž nedávno neprobudil ze spánku, když mu vypovědělo činnost srdíčko. Majitelka Luční boudy to však bez něj nemohla vydržet a už si pořídila Bohouše juniora a s touhle dvouapůlměsíční chundelatou koulí se chtěl každý mazlit. „Je to pořádný drak, máme ho tři neděle a jsme z něj úplně hotoví,“ smála se Klára Sovová.

Pokud náhodou dnes kolem jedenácté hodiny půjdete kolem Luční boudy, zastavte se na návštěvu. Bude zde pokračovat druhá část slavnostního představení pohádkové knihy.