Nedebatujeme, zda porodnice ano či ne. Řešíme, kdy ji otevřeme, říká ředitel

Trutnovská porodnice zůstane zavřená i po 1. září. Stále totiž nemá dost lékařů na to, aby mohla plnohodnotně fungovat. Při pondělní schůzce se zdravotními sestrami a porodními asistentkami, před novináři a za přítomnosti trutnovského starosty Ivana Adamce to potvrdil ředitel nemocnice Miroslav Procházka.

Po odchodech několika lékařů a primáře měla být porodnice mimo provoz jen v srpnu. Hned po prázdninách chtěl ředitel Procházka provoz obnovit. Stále se mu ale nedaří sehnat nové lékaře. Gynekologicko-porodnické oddělení jich potřebuje sedm, aktuálně jich má pět, z toho dva jen na kratší úvazek. Proto se dočasné uzavření protáhne do dalšího měsíce. “Od začátku září porodnice určitě nebude otevřená. Otevřít ji můžeme, budeme-li mít uvěřitelný příslib nebo reálný termín nástupu lékaře,” oznámil Procházka.

Zatím ale vedení špitálu ani po měsících hledání nikoho nemá. Od konce května jednalo s pěti adepty na post primáře. Pokaždé to ale na něčem ztroskotalo. Podobně jako jednání s dalšími lékaři se specializovanou působností pro gynekologii a porodnictví. “V jiných nemocnicích jsou lékaři zvyklí sloužit ve dvou, sloužit v jednom, jako je to v Trutnově, vnímají jako riziko. Máme rozjednané jednotlivé lékaře, ale většina z nich váže své působení na někoho dalšího, nechtějí do toho jít sami. A mladý lékař k nám nepůjde, dokud tady nebude primář a zástupce, kteří budou oddělení někam jasně vést a směřovat,” vyjmenoval Procházka důvody, proč oslovení lékaři Trutnov odmítají.

Nemocnice nabízí primáři nástupní plat 110 až 130 tisíc, lékařům se specializací 72 až 100 tisíc. A k tomu ještě další finanční odměny a nepeněžní výhody. Odezva je ale minimální. “Nevím o žádném gynekologovi v republice, který by nevěděl o nabídce Trutnova. Mám na pracovním stole 568 jmen atestovaných gynekologů, drtivá většina byla oslovená. Budeme je tedy oslovovat podruhé,” naznačil Procházka. Oddělení dočasně vede jako zastupující primář dlouholetý zkušený porodník Pavel Růžička.

Porodnice inzeruje volná místa nejen v Čechách, ale i na Slovensku. Snaží se rovněž přilákat české lékaře, kteří sice nyní působí v zahraničí, ale mohli by uvažovat o návratu. “Nabízíme slušné podmínky. Jenže, aby lékař přišel do Trutnova například z Prahy, k tomu musí mít velmi silný impulz,” řekl Procházka. “Je to složité, Kromě peněz jim nemáme v tom počátku co nabídnout. Oni to tady neznají, nevědí, že tady se žije lépe, jak Praze,” připustil trutnovský starosta Ivan Adamec.

Situace trápí i zdravotní sestry a porodní asistentky. Obávají se, že porodnice už nové lékaře nezíská a že zůstane trvale zavřená. Proto vyvolaly schůzku s vedením špitálu. “Vůbec nepřipouštím debatu, jestli porodnice ano nebo ne! O čem debatujeme, jestli otevřeme 1. nebo 15. září, nebo 15. října. Každý den děláme maximum proto, abychom se někam posunuli, abychom našli lékaře,” odmítl fámy o trvalém zavření porodnice.

Vůči podobným obavám se ohradil i trutnovský starosta a krajský zastupitel Ivan Adamec. “Vůbec se neuvažuje, že by tady porodnice nebyla. Musíme jen překonat tuhle blbou dobu a vedení nemocnice se musí postarat, aby byla co nejkratší,” zdůraznil.

Trutnovský špitál sice patří pod krajský holding, ale lékařská výpomoc ze sesterských nemocnic v Náchodě či Jičíně není možná. Ani dočasně. “Narušila by se tím personální stabilita v dalších porodnicích,” upozornila mluvčí krajského zdravotnického Lucie Chytilové. Jinými slovy, holdingové nemocnice nemají lékaře navíc, které by mohly posílat jinam.

Zdravotní sestry a porodní asistentky se obávají, že pokud trutnovská porodnice neotevře, přijdou o práci. V srpnu si vybraly dovolené a přesčasy, nyní mají strach, co s nimi v září bude. Ředitel jim ale nabídl řešení. Můžou například dočasně pracovat na jiných odděleních nebo absolvovat stáže v jiných špitálech. “Nechceme, abyste si hledali práci někde jinde,” prohlásil Procházka. Zaměstnanci nabídku pochválili. “Vnímám to jako velkorysé řešení,” prohlásila Jana Pavlatová, která pracuje v Trutnově jako porodní asistentka asi 14 let. “Byla by hrozná škoda, kdyby jste se i vy rozhodli, že se na to vybodnete. Buďte trpělivé. Pro mě neexistuje jiná varianta, než se porodnice znovu otevře,” požádal starosta personál trutnovské porodnice.